Het Nederlands Blazers Ensemble in Sarajevo

Het Nederlands Blazers Ensemble trad de afgelopen dagen op in de bibliotheek in Sarajevo. Ze waren hier voor het Sarajevo Zomerfestival- Bašcaršijske noci.

Het was een fantastisch concert. Prachtig.

In de zomer zijn er in het oude gedeelte van de stad zomerfeesten, Bašcaršijske noci

Een mooie muziek ervaring, zo'n optreden in de bibliotheek.

 

Foto's: Claartje Gieben

De eerste twee weken van juli 2006 geeft het Nederlands Blazers Ensemble masterclasses, workshops, miniconcerten en concerten op het Zomerfestival van Sarajevo, Bašcaršijske noci. Het NBE speelt onder andere Mozart's Gran Partita maar geeft ook een openluchtconcert samen met musici en studenten uit Bosnië-Herzegovina. Het NBE-optreden tijdens het Sarajevo Zomerfestival is de feestelijke afsluiting van het project NBE in Sarajevo.

NBE in Sarajevo

Samen met Musicians Without Borders , de organisatie die via muziek bevolkingsgroepen nader tot elk wil brengen en die vooral actief is in Bosnië-Herzegovina, helpt het Nederlands Blazers Ensemble het conservatorium van Sarajevo om de blazersopleiding weer opnieuw op te bouwen en uit te breiden.

Zoals zoveel instellingen moest ook het ooit gerenommeerde conservatorium van Sarajevo na het uiteenvallen van Joegoslavië en na de jarenlange belegering van Sarajevo opnieuw worden opgebouwd. Nog steeds is het vakkenpakket niet op orde. Er is grote behoefte aan verbetering van de kwaliteit van de opleidingen, aan het opzetten van het hoofdvak saxofoon en hobo en aan uitbreiding van het repertoire nieuwe muziek.

Begin oktober 2005 waren musici van het NBE voor het eerst in Sarajevo om de plannen te bespreken en om les te geven. Daarna is er nog drie keer een groepje musici van het NBE naar Sarajevo geweest. Daar hebben zij onder andere docenten gecoacht, masterclasses gegeven en nieuw repertoire geïntroduceerd. Studenten die hebben deelgenomen aan dit project, geven tijdens het Sarajevo Zomerfestival met het voltallige NBE een concert.

(zie verder www.nbe.nl)

 

Foto's: Claartje Gieben

Dagboek Archief

Aangedreven door Movable Type 4.38