Goed nieuws.
De drie ontvoerde VN medewerkers in Afghanistan zijn vrij. Gelukkig.
Er valt een pak van mij hart.
Annetta Flanigan uit Noord Ierland, Shqipe Hebibi uit Kosovo en Angelito Nayan uit de Phillipijnen kunnen eindelijk naar huis.
Op 28 oktober zijn ze in het centrum van Kabul gekidnapped.
Afghanistan 2004 Elections
Op 9 oktober heeft Afghanistan, voor het eerst in haar geschiedenis, haar eigen president gekozen. Interim president Karzai kan zich nu met recht president noemen. Met 55.4% van de stemmen heeft hij in de eerste ronde een meerderheid behaald. Acht miljoen mensen zijn naar de stembus gegaan, 810.000 in Pakistan en Iran en 7.2 miljoen in Afghanistan. Zelfs zonder de stemmen uit het buitenland zou Karzai met 52% van de stemmen als overwinnaar uit de bus zijn gekomen.
Afghanistan heeft nog veel problemen en het is er nog lang niet veilig. Karzai zal nu al zijn beloften waar moeten maken.
Het ontwapeningsprogramma moet serieus ter hand genomen worden, krijgsheren moeten aangepakt worden en investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en welzijn moeten werkelijk gedaan worden.
Op naar de volgende verkiezingen.
Op naar de parlementsverkiezingen volgend jaar.
Afghanen hebben recht op professionele, logistiek goed georganiseerde en veilige verkiezingen met goede kandidaten, onafhankelijke waarnemers en onuitwisbare inkt.
Dat is even schrikken. Drie VN medewerkers ontvoerd in Afghanistan.
Shqipe Hebibi uit Kosovo ken ik. Zij is de afgelopen drie weken druk bezig geweest om erop toe te zien dat het goed gaat met het tellen van de stemmen in Kabul.
Het nieuws zit me dwars.
Op klaarlichte dag, midden in Kabul gekidnapped worden. Dat kan dus iedereen gebeuren.
De Nederlandse media schenkt er nagenoeg geen aandacht aan.
Voor meer informatie: Afghanistan News
Of lees het onderstaand artikel van Stephen Graham, Associated Press Writer
Ik ben er weer en dat is wel even wennen.
Het is donker in Nederland met al die regen en wind. Niet direct uitnodigend. De zaterdagkrant helpt ook niet echt. Wat een gezeur, wat een futiliteiten. Het welzijn van de Haagse dieren is in gevaar". Natuurlijk erg belangrijk, maar vergeleken met het welzijn van Afghaanse burgers leven die Haagse dieren in een paradijs.
Vandaag schijnt de zon, de storm is gaan liggen en de hemel is blauw. Ik voel me ook weer wat rustiger.
Afghanistan. Wat een prachtig land, wat een land met mogelijkheden.
Karzai heeft de verkiezingen gewonnen.
Een tweede ronde is niet nodig, dankzij de mogelijkheid voor gevluchte Afghanen om in het buitenland te stemmen. Dit heeft Karzai 5% extra stemmen opgeleverd. Zonder out-country- voting - alleen mogelijk in Pakistan en Iran- zou hij rond de 50% uitkomen, met deze mogelijkheid op een dikke 55% van de stemmen.
President Hamid Karzai said he was grateful for the peoples votes on
winning the presidential elections in Afghanistan after more than 90
percent of the votes have been counted. The leading rival candidates have
accepted defeat, although a UN panel investigating charges of electoral
fraud still has to present its verdict.
I am feeling very good, said Karzai speaking to the Daily Telegraph
from Kabul in his first comments after yesterdays vote count gave him a
clear majority.
What is good that I won without a real campaign or using any money or
the use of government machinery. It was a clear pure win and a vote of the
people and that is what makes me very happy, he added.
Het tellen van de stemmen is in volle gang.
De verkiezingsuitslagen in Afghanistan stromen binnen.
Voor de uitslagen online, click hier.
Vijf dagen na de historische, eerste presidentsverkiezingen in Afghanistan is begonnen met het tellen van de stemmen. Dat meldt de kiesraad JEMB.
De telling liep vertraging op doordat rivalen van de grootste kanshebber, de huidige president Hamid Karzai, bezwaar aantekenden tegen de manier waarop de stembusgang was verlopen.
De kiesraad liet weten een onderzoek in te stellen naar eventuele misstanden.
In Kabul en omgeving zijn alle stembussen binnen, zelfs de stembussen die vanuit Panshir met een ezel de bergen af zijn gekomen.
Het duurt waarschijnlijk nog twee weken voordat de definitieve uitslag bekend gemaakt kan worden.
Kaboel – Alsof ze niet konden wachten om voor het eerst de smaak van democratie te proeven, stonden mensen zaterdag al in de rij voordat de stembureaus van Kaboel opengingen. “Dit is prachtig!â€, zegt een oude man terwijl hij zijn stemkaart tevoorschijn haalt. “Weet u wel hoe lang we hier op hebben gewacht?!â€
Afghanen voor het eerst naar de stembus.
Hieronder het verslag dat Sacha Kester schreef voor de Volkskrant.
Vrouwen die weglopen bij hun man kunnen hier vier tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Loop je weg en trouw je met een ander dan is je straf zeker zeven jaar.
Vandaag gaan we op bezoek in de vrouwengevangenis WOLAYAT, onderdeel van een groter complex. Bij de poort moeten we onze papieren laten zien. Het was niet gemakkelijk om toestemming te krijgen. Het gevangeniswezen valt onder de verantwoordelijkheid van drie ministeries: Justitie, Binnenlandse Zaken en Nationale Veiligheid. In de vrouwengevangenis zitten 25 vrouwen die veroordeeld zijn, 20 vrouwen die net gearresteerd zijn en 3 vrouwen over wie nog geen uitspraak is gedaan. Samen met hen zitten 35 kleine kinderen gevangen.
Bekijk de foto's die gemaakt zijn op mijn verjaardag.
Eindelijk is het zover. Vrijdag 3 september onderweg van Amsterdam naar Kabul. Op het vliegveld ontmoet ik de andere field experts. Amsterdam is het ontmoetingspunt. De field experts komen uit verschillende Europese landen; Estland, Tsjechië (2), Letland, Finland, Oostenrijk, Zweden (2), Denemarken (2), Polen, Spanje en Italië. Er zijn 2 Nederlanders;
Anne-Marieke en ik. Iedereen is blij dat we eindelijk weggaan. Het is een spannende onderneming, niet alleen voor ons maar ook voor het thuisfront.
Terwijl ik druk bezig ben met mijn voorbereidingen voor vertrek naar Afghanistan op 3 september, is in Afghanistan de kiezersregistratie compleet.
10.4 miljoen mensen hebben zich geregistreerd, waarvan 41% vrouwen.
De grote vraag is of deze cijfers wel kunnen kloppen.
In het artikel Afghan voting number puzzle gaat Martin Huckerby op zoek naar een antwoord.
Het hoofd van de VN missie in Afghanistan, de heer Jean Arnault, heeft gisteren in de veiligheidsraad gezegd dat er een grote kans is dat de Taliban aanvallen voorbereidt om de verkiezingen te verstoren.
Taliban could step up attacks ahead of Afghan elections, UN official warns
Het is en blijft spannend.
Het kabinet heeft gisteren besloten om zes F-16's en een KDC-10 tankvliegtuig richting Afghanistan te sturen. Deze F-16's worden samen met 200 man gestationeerd in Kirgizië.
Het doel van de missie is om de presidentsverkiezingen van oktober te beveiligen. De vliegtuigen moeten ook bijdragen aan veiligere werkomstandigheden voor de ISAF-militairen, waaronder circa 150 Nederlanders, die bezig zijn met het opzetten van een Provinciaal Reconstructie Team in de noordelijke provincie Baghlan.
Naast deze inzet worden er twee Nederlanders toegevoegd aan de EU missie DESM (Democracy and Election Support Mission). Ik ben daar één van.
Iedereen vertrekt begin september richting Afghanistan. De F-16's met hun 200 man naar Kirgizië en de 150 soldaten en de EU missie DESM (een kernteam van acht mensen en zestien "field experts") naar Afghanistan.
Op 9 oktober zijn er presidentsverkiezingen in Afghanistan. De EU heeft in het kader van deze verkiezingen een zogenoemde Democracy and Election Support Mission opgezet. Ik ben één van de 16 field experts die de EU begin september naar Afghanistan stuurt.
Naar Afghanistan gaan is niet niets. De veiligheidssituatie is momenteel niet heel erg slecht, maar het is ook wat overdreven om te stellen dat het echt veilig is in Afghanistan.
De EU heeft ons dan ook - begin augustus - een week op cursus gestuurd in Pisa. De Scuola Superiore Sant'Anna die internationale trainingsprogramma's voor conflict management verzorgt, had een op maat gesneden cursus voor ons in elkaar gezet.