ZWERVER is weer thuis.

| 1 reactie

Ik ben er weer en dat is wel even wennen.
Het is donker in Nederland met al die regen en wind. Niet direct uitnodigend. De zaterdagkrant helpt ook niet echt. Wat een gezeur, wat een futiliteiten. Het welzijn van de Haagse dieren is in gevaar". Natuurlijk erg belangrijk, maar vergeleken met het welzijn van Afghaanse burgers leven die Haagse dieren in een paradijs.

Vandaag schijnt de zon, de storm is gaan liggen en de hemel is blauw. Ik voel me ook weer wat rustiger.

Afghanistan. Wat een prachtig land, wat een land met mogelijkheden.
Karzai heeft de verkiezingen gewonnen.
Een tweede ronde is niet nodig, dankzij de mogelijkheid voor gevluchte Afghanen om in het buitenland te stemmen. Dit heeft Karzai 5% extra stemmen opgeleverd. Zonder out-country- voting - alleen mogelijk in Pakistan en Iran- zou hij rond de 50% uitkomen, met deze mogelijkheid op een dikke 55% van de stemmen.

Ongeveer 8 miljoen Afghanen hebben gestemd, waaronder 240.000 in Iran en 530.000 in Pakistan. Extra kosten out of country voting: 27 miljoen dollar. Betaald door de internationale gemeenschap, een herschikking op de begroting; een weg minder aangelegd, een school minder gebouwd.

Het out of country voting is een omstreden zaak geweest. Van het begin af aan was duidelijk dat Karzai hierdoor op grote voorsprong zou komen. Of het wel of niet de doorslag zou geven om de 50% te halen was niet echt duidelijk, maar de (internationale) voorstanders van Karzai wilden niet het risico lopen achteraf met een dergelijke verrassing geconfronteerd te worden.
De meest gevluchte Afghanen, met name in Pakistan, zijn Pastuns en voorstander van Karzai. Nu is het voor ons, Nederlanders, logisch dat we de mogelijkheid hebben om onze stem in het buitenland uit te brengen, maar dit geldt niet voor iedereen. En als het dan toch mogelijk was voor gevluchte Afghanen, waarom dan niet stemmen in Nederland, Duitsland, de VS om een dwarsstraat te noemen.

De tegenkandidaten hebben zich bij de overwinning van Karzai neergelegd. Het verschil tussen Karzai en de nummer twee, Qanooni, is dan ook erg groot. 55% tegenover 16%.

Het is goed dat er verkiezingen geweest zijn in Afghanistan. Op de dag zelf werd duidelijk dat de meeste Afghanen genoeg hebben van de krijgsheren. Ze willen vrede, vooruitgang, scholing, een nieuw leven.

Het is goed dat er geen tweede ronde is. Een tweede ronde zou een logistieke ramp betekenen. Nu was het al moeilijk om de stembussen met ezels de bergen op en af te krijgen. Half november, met alle sneeuw, zou een dergelijke operatie bijkans onmogelijk zijn.

Het is goed dat er voor volgend jaar parlementaire verkiezingen op stapel staan. Er moet nog veel werk verzet worden. De politieke partijen in Afghanistan zijn zwak en kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Een schone taak voor elke organisatie, elke politieke partij in Nederland die wat wil doen aan interne partijopbouw.

Het is goed dat ik er geweest ben. Een nieuwe ontmoeting met een nieuw land, een hernieuwde ontmoeting met mezelf.

Het smaakt allemaal naar meer.

1 reactie

Beste nicht,
Toevallig kwam ik je naam tegen. Ik ben de dochter van Minze Zwerver en Alida B.Nijboer.
Geboren in Meeden. Jouw vader en ondergetekende zijn dus neef en nicht. Ik woon in Uithuizen.
Wanneer Noord Groningen op je route ligt, kom maar eens langs Mijn telefoonnummer is 0595 431462.
Hartelijke Groet
Imma Beishuizen - Zwerver

Laat een reactie achter

Dagboek Archief

Aangedreven door Movable Type 4.38