Democracy and Election Support Mission Afghanistan

| 1 reactie

Op 9 oktober zijn er presidentsverkiezingen in Afghanistan. De EU heeft in het kader van deze verkiezingen een zogenoemde Democracy and Election Support Mission opgezet. Ik ben één van de 16 field experts die de EU begin september naar Afghanistan stuurt.

Naar Afghanistan gaan is niet niets. De veiligheidssituatie is momenteel niet heel erg slecht, maar het is ook wat overdreven om te stellen dat het echt veilig is in Afghanistan.
De EU heeft ons dan ook - begin augustus - een week op cursus gestuurd in Pisa. De Scuola Superiore Sant'Anna die internationale trainingsprogramma's voor conflict management verzorgt, had een op maat gesneden cursus voor ons in elkaar gezet.

Naast de doelstellingen van DESM - geen verkiezingswaarnemingsmissie maar een assessment missie (het verschil blijft marginaal) -, de geschiedenis, de politieke situatie en de komende verkiezingen in Afghanistan, kregen we ook een praktische training op een militaire basis in de omgeving van Pisa. Daar kregen we een radiotraining, kaartlezen en werden we getraind in hoe we ons moesten gedragen als we beschoten, gegijzeld en vervolgens weer bevrijd zouden worden.

Voorbereiding reis Afganistan - Klik voor vergrotingEen hele belevenis.
Op een groot terrein was een stukje platteland van Afghanistan "nagebouwd". We moesten in groepjes van vier, in een landrover met chauffeur, met radio en kaart, een pakketje van A naar B brengen. Onderweg kwamen we vanalles tegen - een illegale checkpoint, een mijnenveld met een "dode" man met afgerukt been erin, ontploffingen, agressieve soldaten, noem maar op. Ook werd onze auto vanuit een hinderlaag onder vuur genomen.
Je zo klein mogelijk maken, niet te veel bewegen en plat op de bodem van een landrover gaan liggen als je beschoten wordt, is het devies.
Op de een of andere manier hoefde ik dat helemaal niet te leren.

Het gebruik van een radio en het kaartlezen is wat ingewikkelder.
Het radioalfabet zit nog steeds niet goed in m'n hoofd. Alfa, Beta, Charlie, Delta en Echo gaan nog wel, maar vanaf Foxtrot en Golf wordt het wat moeilijker. Wisky, Yankee en Zulu komen daarentegen wel weer snel naar boven.

Momenteel ben ik druk bezig met de voorbereidingen. Inkopen doen, prikken ophalen, boeken lezen over Afghanistan, bedenken wat ik mee zal nemen etcetera, etcetera.

Voorbereiding reis Afganistan - Klik voor vergrotingHet is een spannende, interessante missie. Ik heb er veel zin in. Er volgt ongetwijfeld meer info op deze site.

Ans

interessante link: Afghanistan News.Net

1 reactie

Hoi Ans,

Geweldig deze klus. Het is inderdaad wel wat anders dan de Nederlandse polder maar toch een hele ervaring. Ik vraag me uberhaupt af of daar wel op die korte termijn verkiezingen moeten/kunnen worden gehouden. Hoeveel procent van de vrouwen heeft zich inmiddels eigenlijk geregistreerd? Ik hoop je nog een keer te spreken voordat je vertrekt, maar dat gaat wel lukken toch.
Groeten,
Youssef

Laat een reactie achter

Dagboek Archief

Aangedreven door Movable Type 4.38