Reactie verkiezingen Afghanistan in NOVA

nova-31-10-2009.jpgTijdens de laatste verkiezingen was ik EU-waarnemer in Afghanistan. NOVA vroeg mij in de studio te reageren op de huidige situatie:

Een klachtencommissie constateerde na onderzoek dat er was geknoeid met meer dan een miljoen stembiljetten. Deze stemmen werden geschrapt, waardoor Karzai onder de 50 procent zakte die hij nodig had om zich direct te verzekeren van een tweede ambtstermijn. Karzai legde zich uiteindelijk pas neer bij een tweede verkiezingsronde na zware druk van de internationale gemeenschap.

Abdullah wil alleen meedoen aan de beslissende stembusgang als aan drie voorwaarden is voldaan. Belangrijkste eis is het ontslag van Azizullah Ludin, het omstreden hoofd van de in naam onafhankelijke kiescommissie IEC. Ludin was in het verleden adviseur van Karzai en werd op zijn post benoemd door de president. Na de eerste stemronde plaatsten de oppositie en internationale waarnemers grote vraagtekens bij het functioneren van de IEC en Ludin.

(Tekst: NOVA)

Klik hier om de NOVA uitzending te bekijken.

Dagboek Archief

Aangedreven door Movable Type 4.38