Dagvoorzitter in Rotterdam: 8 oktober 2001

| Geen reacties

Daar sta ik dan, in de regen en wind bij een tramhalte in Rotterdam. Drie vrouwen met enorme bossen bloemen komen ook bij de tramhalte staan. Ik begin te fantaseren waarom ze zulke grote bossen bloemen bij zich hebben. Zijn ze met z’n 3en naar de markt geweest ? Waarom koopt iemand in vredesnaam zo’n enorme bos bloemen ? En dan ook nog met dit weer? Mooie kleuren trouwens, vooral die paarse…. Dan komt mijn tram eraan. Op naar het Wereldmuseum. De dames stappen ook in.

Op 8 november organiseerde het Landelijk Bureau Racisme, de themabijeenkomst Vijandbeelden In, op die dag stormachtig, Rotterdam. Als sprekers zijn deskundigen op het gebied van respectievelijk anti-Amerikanisme, anti-islamisme en antisemitisme uitgenodigd. Het doel van de bijeenkomst is niet alleen het vinden van verklaringen voor vijandbeelden maar ook het opdoen van nieuwe ideeën over corrigeren en tegengaan van die vijandbeelden.
Wie gedacht had tijdens de themabijeenkomst lekker weg te kunnen dromen en met een blik over de Maas zijn gedachten de vrije loop te kunnen laten over het ontstaan en tegengaan van vijandbeelden, kwam bedrogen uit: In de kleine forumzaal van het wereldmuseum was de Maas niet te zien, maar de hagel die uit de lucht viel des te duidelijker te horen.Ik mocht dagvoorzitter zijn. Zoiets is altijd een grote eer, maar ook een moeilijke opgave.

Vijandbeelden trekken scheidslijnen door de wereld. Anti-Amerikanisme, anti-islamisme en antisemitisme schrijven anno nu wederom geschiedenis. Sluimerende ‘Anti’gevoelens laaien op, gewekt door geweld en door angst. Bij uitstek de twee factoren die mensen in kampen verdelen. Nationaal en internationaal zijn er voorbeelden te over van de behoefte om ‘Amerika’ en ‘Het Westen’, of ‘Israël’ en ‘De joden’, of ‘De Islam’ en ‘De Arabieren’ vanuit elk van de beide kampen als zondebok aan te wijzen. Aan beide zijden is men overtuigd van het eigen gelijk, vaak nog versterkt door nationalistische en religieuze gevoelens en ideeën.
Anti-Amerikanisme, anti-islamisme en antisemitisme hebben een traditie in Nederland. Daar zijn historische -, politieke - en sociaal-economische verklaringen voor. Zeer zeker ook spelen emoties en irrationele factoren hier een rol.

De grote vraag blijft altijd of een bijeenkomst zoals deze, wat oplevert. Of het resultaat niet blijft steken in algemeenheden. De deelnemers moeten er wat aan hebben. Zij moeten naar huis kunnen gaan met het gevoel iets geleerd te hebben, nieuwe ideeën opgedaan - en leuke mensen ontmoet te hebben.

Deze middag was in elk geval interessant. Met inleiders zoals Ruth Oldenziel die op een leuke manier in duidelijke, heldere taal een uiteenzetting gaf over het Amerika van de hamburgers, van de pizza’s en de popmuziek. Cultuurelementen die oorspronkelijk uit Europa afkomstig zijn. Het multi culturele Amerika, waar wij in Nederland nog veel van te leren hebben.
En Ido Abram, die sprak over het anti-semitisme en het inter cultureel leren. Eigenlijk stuitend dat Nederlandse scholen nog steeds niet verplicht gesteld wordt om intercultureel onderwijs als vak op te nemen.
Mevrouw Abdu Sattar vertelde over de Islam en nam ons mee op een reis door de geschiedenis. Ze sprak over wederzijds onbegrip, door wederzijds gebrek aan kennis. Zij stelt dat er in Nederland moeilijk een inter-religieuse dialoog tot stand kan komen tussen moslims en niet-moslims. Een dialoog kan immers alleen plaatsvinden tussen gelijkwaardige partners en spijtig genoeg heeft zij tot nu toe in de moslim gemeenschap geen gelijkwaardige gesprekspartners kunnen vinden.

Voor deze middag geldt voor mij:
Ik heb interessante mensen ontmoet, mocht voorzitter zijn van een leuke discussie,
heb ontzettend gelachen om de Sam en Moos moppen van de gebroeders Abram,
heb verklaringen gekregen over vijandbeelden,
heb niet veel nieuwe ideeën gekregen om er van af te komen,
heb begrepen dat een interne en externe dialoog belangrijk is.
Èn ……. ik kreeg een enorme bos paarse bloemen om mee naar huis nemen.

Laat een reactie achter

Dagboek Archief

Aangedreven door Movable Type 4.38