De advieslijst van de kandidatencommissie is er.

| 2 reacties

Op zondag 13 januari ging de kandidatencommissie haar advieslijst doorbellen. Ik heb de nacht ervoor lekker geslapen. Want het GroenLinks congres heeft me goed gedaan. Paul Rosenmöller hield een prima speech, we hebben een evenwichtig, nieuw programma en ik heb veel gelachen en gekletst met m’n maatjes. Op naar een grotere Tweede Kamerfractie. Met of zonder mij. Kom maar op, we hebben er zin in. GroenLinks is klaar voor de verkiezingen.

Ik word gebeld door Leoni Sipkes. De kandidatencommissie heeft in al haar wijsheid besloten mij niet voor te dragen voor een plek op de lijst. Het aanbod van ervaren mensen op de beleidsterreinen Buitenlandse Zaken, ontwikkelings-samenwerking en Europa was groot. Met zoveel soortgelijke ervaring wordt het dringen.
Daar komt bij dat, hoewel ik voor het eerst, dus “nieuw” op de lijst voor de Tweede Kamer zou staan, ik wel een “oude“ nieuwe kandidaat ben: Jonge buitenstaanders hebben bij de samenstelling van de top tien, voorrang gekregen.
Dus voor mij geen plek bij de eerste 15. Dat is even slikken.
De kandidatencommissie prees mijn enthousiasme en mijn werk in de Raad van Europa. Kortom, ik ben een politica met compassie en goed op m’n plek in de Eerste Kamer.
Maar …verder ben ik te weinig uitgesproken naar buiten, in het nieuws, gekomen.
Op zo’n moment kan ik als kandidaat-kamerlid twee dingen doen. Mijn kandidatuur intrekken of juist handhaven. Een moeilijke afweging. Dat blijkt ook wel uit de adviezen die ik kreeg van mijn vriendinnen, nadat ik hen het bericht van de kandidaten commissie per e-mail doorseinde: Els en Jeanne vonden dat ik mijn kandidatuur moest handhaven terwijl Brechtje en Katinka tot een tegengestelde conclusie kwamen.

De volgende grote vraag is dan of je beschadigd raakt door op de lijst van kandidaten te blijven staan, waarover het congres op 9 februari gaat stemmen…

Daarover heb ik besloten: ik blijf op die lijst staan.

Want : wie niet waagt, wie niet wint. Het voelt goed het geprobeerd te hebben.
Dat het niet lijkt te lukken, is jammer. Maar ik krijg in ieder geval nooit spijt het niet te hebben geprobeerd.
En …. is het een ramp of een schande om niet tot de eerste 24 uitverkorenen te behoren? Is het een motie van wantrouwen tegen mijn huidige werk? Nee toch.
Aanstaande donderdag wordt de advieslijst bekend gemaakt. Dan nog kan ik gaan bedenken of ik toch nog ergens een plek voor mezelf zie. Vanaf plaats 14 ofzo.
Uiteraard kan ik het ook hierbij laten. En dan lekker rustig naar het congres van 9 februari gaan en niet als medespeler maar als toeschouwer zien hoe het hele circus verder gaat.

Daarover heb ik nog niks besloten, want ik weet het nog niet goed.

Voor aanstaande zondag moet ik aangeven op welke plaats ik wil.
Tijd genoeg dus.

2 reacties

Hi Ans,
Ik vind dat er goed aan gedaan hebt toch je kandidatuur voor de 2e kamer te handhaven. Maar ik kom ook tot het oorverdovende besef dat wij al bijna bij de oude generatie gaan behoren. Jong van hart maar die stomme geboortedatum verklapt het een en ander.
Ik wacht wel af of je op een verkiesbare plaats komt op de lijst. Zo ja dan zul jet het wel druk krijgen de komende weken. Zo niet, dan kunnen we eens afspreken om bij te praten over verleden en toekomst.
groetjes Bert

Hoi Ans,
erg jammer dat ze je niet op een verkiesbare plek hebben gezet, ze weten niet wat ze gaan missen. Maar wellicht lukt het op het kandidatencongres???? Veel sukses!!!!!!
Groetjes Tjitske

Laat een reactie achter

Dagboek Archief

Aangedreven door Movable Type 4.38