De WEU conferentie in Madrid, 4-6 maart 2002

| Geen reacties

Op de WEU (http://www.weu.int) conferentie in Madrid over “Equipping our forces for Europe’s security and Defense” werd volop gesproken over de toekomst van het Europees Defensie en Veiligheidsbeleid.
Meer investeren in defensie is het devies. Dat schijnt nodig te zijn omdat de VS haar defensiebudget verhoogd heeft met 50 miljard dollar. Europa moet hier, volgens de inleiders, wat tegenover stellen. Op z’n minst een forse verhoging van de defensiebudgetten.

Naar de mening van veel deelnemers, moeten meer, betere, en effectievere wapens gemaakt worden. Of dat eigenlijk wel zo nodig is, en of het niet anders kan, zodat al dat geld veel beter geïnvesteerd kan worden, namelijk in vredesopbouw, lijkt een onbestaanbare zaak! Europa stelt op het wereldtoneel niets voor en dat moet anders vinden de meeste deelnemers. Nederland krijgt er van een aantal inleiders van langs omdat Nederland niet investeert in de Europese defensie industrie, maar richting de VS kijkt voor de aanschaf van de Joint Strike Fighter. Maar ja, wat is de Europese defensie industrie? De Franse? De Engelse? Iedereen spreekt in het belang van zijn eigen nationale defensie industrie. Nationale belangen prevaleren boven het Europees belang.

De NAVO is in een crisis beland. Europa is verdeeld en moet op zoek naar een eigen identiteit. De boodschap die we meekrijgen luidt : de politici moeten nu op hun thuisfront het publiek duidelijk maken waarom de defensie-uitgaven verhoogd moeten worden.

Dat is niet direct een boodschap die ik van plan ben om uit te gaan dragen.
Het geheel is ondenkbaar, onrealistisch en onnodig. We moeten niet terecht komen in een nieuwe wapenwedloop. Duidelijk is wel, dat er meer samengewerkt moet worden. Conflictpreventie en de inzet van civiele middelen voor crisisbeheersing dienen zeer zeker veel aandacht te krijgen.

Deze conferentie stelt me teleur. Toch is het goed om dit soort conferenties te bezoeken. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt : de wereld is echt veranderd na 11 september. De haviken komen naar buiten. Het tij is gekeerd.
Maar, met geavanceerde wapens hou je terroristen echt niet tegen.
De voornaamste oorzaken voor gewelddadige conflicten zijn armoede en onrechtvaardigheid, schaarste aan grond en water, onderdrukking en discriminatie.

Wil Europa een bijdrage leveren aan de strijd tegen het terrorisme dan is een eerste vereiste dat er een betere samenhang komt tussen het buitenlandse- , het ontwikkelings- en het defensie- beleid. Investeren in wapens, zodat er vervolgens meer wapens de wereld komen, die weer met nieuwe wapens moeten worden beantwoordt, biedt geen oplossing .

Investeren in mensen lijkt me een veel betere optie.

Ans

Laat een reactie achter

Dagboek Archief

Aangedreven door Movable Type 4.38