Toetreding van de Federale Republiek Joegoslavië.

| Geen reacties

Servië en Montenegro willen graag lid worden van de Raad van Europa. De Raad staat daar, in principe welwillend tegenover, maar stelt in haar rapport “Federal Republic of Yugoslavia’s application for membership of the Council of Europe”, een aantal voorwaarden.

Het is altijd discutabel of zo’n land lid kan worden. Er is nog veel mis met de mensenrechten in Servië en Montenegro. Hetzelfde geldt voor meer landen die lid zijn geworden van de Raad. De vraag is dan of je de Federale Republiek buiten kunt sluiten, terwijl je landen als Bosnië-Herzegovina, Armenië en Azerbijan (om er maar een paar te noemen) wel binnen hebt gehaald.
Gezien de stemming in de Assemblee zou ook deze aanvraag wel gehonoreerd worden.
De hoogste tijd voor mij om te kijken of ik met een amendement nog verbeteringen aan kan brengen over de positie van homoseksuelen in het strafrecht.
Mijn amendement heeft het niet gehaald. Opmerkelijk is het antwoord van de heer Sudarenkov. Homoseksualiteit wordt nog altijd gezien als iets tegennatuurlijks. Er is nog steeds veel werk aan de winkel als we het over de rechten van homo’s en lesbiennes hebben.

Federal Republic of Yugoslavia’s application for membership of the Council of Europe
(presentation by Mr Frey of the report, Doc.9533 and Addendum, on behalf of the Political Affairs Committee; presentation by Mr Lippelt of the Opinion, Doc. 9539, on behalf of the Committee on Legal Affairs and Human Rights)


THE PRESIDENT.
We come now to Amendment No. 18, tabled by the following members: Ms Zwerver, Mr Tabajdi, Mrs Vermot-Mangold, Mr Cilevičs and Mr Gross, which is, in the draft opinion, after paragraph 12.iii.g, add the following sub-paragraph:

“to repeal within one year of accession any provisions in the criminal law of Serbia which discriminate against homosexuals, or use discriminatory terminology, including specifically those that prescribe a discriminatory age of consent for sexual relations between males.”

I call Ms Zwerver to support Amendment No. 18.

Ms ZWERVER (Netherlands).

According to existing criminal law in Serbia, homosexuals who are discriminated cannot bring their case to court. The criminal law does not deal with such matters. Furthermore, the use of discriminatory language is not covered by criminal law in Serbia. I think that it is very important to draw special attention to discrimination against homosexuals. There is a lot of discrimination towards homosexuals, not only in Serbia also in other countries. One cannot say that this matter would be automatically dealt with under all the international agreements Serbia signs. That is why I am asking in the amendment that we deal with this question and that the criminal law in Serbia makes provisions in the criminal law within one year of accession.

THE PRESIDENT. – Does anyone wish to speak against the amendment?
I call Mr Sudarenkov to speak against the amendment.

Mr SUDARENKOV (Russian Federation) said that homosexuality was contrary to nature.

THE PRESIDENT. – What is the opinion of the committee?
Mr JAKIČ (Slovenia). – The committee voted against.

THE PRESIDENT. – The voting is open.
Amendment No. 18 is rejected.

Laat een reactie achter

Dagboek Archief

Aangedreven door Movable Type 4.38