Afghanistan Elections in Badghis

| 1 reactie

kutchi1.jpgHet zijn drukke weken geweest op het provinciale verkiezingskantoor in Badghis.
De eerste fase van het verkiezingsproces, het registreren van de kandidaten en de registratie van mensen die zich vorig jaar niet hebben laten registreren, zit erop.

De uiteindelijke kandidatenlijst voor het parlement en de provinciale staten is nu klaar.
Ook hebben we zo'n 25.000 mensen geregistreerd, waaronder meer dan 5.000 kutchi's.

Kutchi's zijn nomaden. Ze wonen in tenten en trekken rond met hun kamelen, geiten en ezels.

Omdat het voor ons (de internationale staf) te gevaarlijk is om diep in de provincie te trekken, hebben we 21 district field coordinators (DFC) in dienst. Deze mensen zijn actief op districts niveau en zijn verantwoordelijk voor de hele verkiezingsadministratie ter plekke.

Verspreid over de provincie Badghis komen 468 stembureau's. Het aantal DFCs wordt uitgebreid naar 117. Deze mensen zijn veranwoordelijk voor de totale organisatie ter plekke. Dat betekent o.a. het aannemen van staf voor de stembureaus (6 per bureau), zorgen dat er voldoende politie aanwezig is, transport van al het verkiezingsmateriaal van Qala-i-Naw naar de dorpen etcetera.
Dit is een gigantische operatie.
De wegen in de provincie zijn slecht. Sommige plekken zijn alleen bereikbaar per ezel of kameel. We moeten dan ook onnoemelijk veel ezels huren om al die stembussen, stembiljetten, tafels, stoelen, tenten en dergelijke, in die dorpen te krijgen.

De grote vragen van dit moment zijn: vinden we genoeg gekwalificeerde DFCs. Zijn er voldoende vrouwelijke DFCs? Waar plaatsen we precies de 468 stembureaus? Hoe krijgen we het materiaal ter plekke? Zijn alle DFCs in staat de staf van een stembureau te recruteren en te trainen?

Na de verkiezingen worden de stemmen geteld in Qala-i-Naw. Hier in Qala-i-Naw is geen gebouw te vinden waar we alle stemmen kunnen tellen. Afgesproken is nu dat we een eigen Count Center (tel-centrum) opbouwen. We gaan daarvoor tenten gebruiken. De veiligheidsmaatregelen die je daarvoor moet nemen zijn enorm. Een dergelijk Count Center moet goed beveiligd worden voor eventuele aanslagen.

Kortom, er is genoeg werk aan de winkel de komende tijd.

Ik hou jullie op de hoogte.

Ans

1 reactie

Nooit gedacht dat ik jou in de weer zou zien (nou ja, op grote afstand) met het vervoeren van verkiezingsmateriaal op ezels en kamelen. Gelukkig heb je actie-ervaring met bakfietsen enzo, toch?

Zet 'm op! Er is hier niet veel nieuws over de verkiezingen daar. Maar geen nieuws is goed nieuws, althans in de reguliere pers, denk ik dan maar.

Misschien om je op te vrolijken: het is Nederland tamelijk koud en nat!

Laat een reactie achter

Dagboek Archief

Aangedreven door Movable Type 4.38