Troepen sturen naar Afghanistan

| Geen reacties

Tegenwoordig schijn ik "Afghanistan deskundige" te zijn omdat ik de afgelopen vijf maanden in Afghanistan ben geweest. Ik word dan ook keer op keer om mijn mening gevraagd over het sturen van Nederlandse troepen naar Uruzgan. Nou, ik ben voor.

De provincie Badghis is qua veiligheidssituatie niet te vergelijken met Uruzgan, maar qua infra-structuur des te meer. In beide provincies is dus niets. Nada, njente, niets. Geen wegen, geen bruggen, weinig scholen (met name voor meisjes), weinig ziekenhuizen enzovoorts, enzovoorts.

In Badghis zit een Spaans Provinciaal Reconstructie Team. Ik was erg blij met hun aanwezigheid tijdens mijn verblijf in Qala-i-Naw. De PRT stond garant voor een zekere stabiliteit en veiligheid in de regio. Mede dankzij hen waren we in staat de parlementsverkiezingen te organiseren in Badghis.
Momenteel zijn de Spanjaarden druk bezig met het bouwen van wegen en bruggen in Badghis. Ook NGO's hebben hun weg gevonden naar Badghis.

 

In Uruzgan is de veiligheidsituatie verre van optimaal. Reden te meer om daar een PRT op te zetten. De aanwezigheid van een PRT zal andere NGO's stimuleren om programma's op te starten. Stabiliteit en een zekere mate van veiligheid zijn noodzakelijk om met wederopbouw activiteiten te starten.

 

De Nederlandse troepen zijn onderdeel van ISAF, iets wat de politiek altijd wilde, zelfs GroenLinks. Fase III van de Nato vraagt om uitbreiding van PRT's naar de zuidelijke provincies van Afghanistan. Volgens GroenLinks moeten de ISAF troepen uitgebreid worden. GroenLinks vindt weliswaar dat er veel bezwaren kleven aan PRT's, maar een PRT is beter dan niets. Zie ook GroenLinks standpunten.

Ans

 

Laat een reactie achter

Dagboek Archief

Aangedreven door Movable Type 4.38